خشکی واژن و روش های درمان آن
یکی از بیماری های زنانه که می تواند برای فرد مشکلات زیادی ایجاد کند خشکی واژن است. برخی از خانم ها به این بیماری توجه نمی کنند. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی دلایل خشکی واژن و روش های درمان آن بپردازیم.
نگاهی به خشکی واژن
قبل از اینکه دلایل خشکی واژن و روش های درمان آن را بررسی کنیم باید با آتروفی یا خشکی واژن آشنا شوید. همانطور که پیش از این ذکر شد یکی از بیماری هایی که بسیاری از خانم ها را آزار می دهد مربوط به خشکی واژن می شود. در حالت طبیعی واژن خانم ها به علت ترشح زنانه استروژن بسیار مرطوب می باشد. این رطوبت می تواند فواید فراوانی داشته باشد و از ایجاد زخم نیز جلوگیری می کند. در موارد بسیاری امکان دارد تولید هورمون در بدن کاهش پیدا کند.
خشکی واژن
رطوبت واژن می تواند بسیار کم شود و امکان دارد حتی از بین برود. به طور معمول بعد از یائسگی تولید هورمون استروژن کم می شود و خشکی واژن در این سنین افزایش می یابد. تولید استروژن می تواند دیواره واژن را سفت، کشسان و مرطوب کند. توجه داشته باشید در صورتی که تولید هورمون کاهش یابد واژن می تواند حالت طبیعی اش را از دست بدهد.
آشنایی با علائم و نشانه های خشکی واژن
نشانه ها و علائم خشکی واژن و روش های درمان آن به هیچ عنوان پیچیده نیست. خانم هایی که درگیر این بیماری می شوند علائم زیر را دارند:
- خستگی و بی خوابی در خانم های یائسه
- گر گرفتگی و تعریق شبانه در خانم های یائسه
- کاهش اعتماد به نفس جنسی
- ایجاد جوش ها و آکنه پوستی
- نازک شدن لبه های بیرونی واژن
- التهاب واژن
- تکرر ادرار
- کاهش میل جنسی
- افزایش عفونت رحمی
- تنگی واژن
- دفع ادرار همراه با سوزش و درد شدید
- خارش شدید واژن
- خونریزی و ایجاد زخم های زیاد در واژن بعد از اتمام رابطه جنسی
- احساس درد بسیار شدید در هنگام ارتباط جنسی
- لذت نبردن از رابطه جنسی
دلایل خشکی واژن
کاهش میزان استروژن علت اصلی خشکی واژن به شمار می رود. دلایل زیر می تواند به کاهش استروژن در بدن ربط داشته باشد:
- یائسگی
- زایمان
- کاهش رطوبت بدن در اثر استفاده بیش از حد از داروهایی نظیر مدروکسی پروژسترون و تاموکسیفن
- مشکلات روحی
- استرس
- افزایش میزان هورمون هیپرپرولاکتینمی یا هورمون شیر در بدن
- برداشتن تخمدان و رحم
- پرتو درمانی
- رادیوتراپی
- شیمی درمانی
روش های درمان خشکی واژن
لیزر درمانی
از روش های درمان آتروفی واژن می توان به لیزر اشاره کرد. درمان خشکی واژن با این روش امکان پذیر می باشد. پزشکان و متخصصان بسیاری این روش را به زنان پیشنهاد می کنند.
استفاده از استروژن های موضعی
از روش های درمان آتروفی واژن می توان به استروژن های موضعی اشاره کرد. به همین خاطر متخصصین به فرد استروژن های موضعی را پیشنهاد می کنند. این نوع درمان در مقایسه با درمان های خوراکی عوارض بسیار کمی دارد. از انواع استروژن واژینال می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- شیاف واژینال ماریانا یکی از راه های درمان خشکی واژن است. این روش درمانی می تواند پیش از رابطه جنسی و پریود مورد استفاده قرار بگیرد. این کپسول ها مثل پماد استروژن توسط اپلیکاتور مورد استفاده قرار می گیرند. افرادی که از اپلیکاتور استفاده نمی کنند می توانند این نوع کپسول را با دست در درون واژن بگذارند.
- حلقه استروژن واژینال یکی از روش های درمان خشکی واژن است. در این روش مقداری استروژن به منظور مرطوب کردن محیط واژن آزاد می شود. این حلقه ها در داخل واژن قرار می گیرند. زمانی که فرد پریود می شود تعویض انجام نمی شود. بهترین زمان برای عوض کردن این حلقه ها، سه ماه بعد از قرار گرفتن آنها درون واژن می باشد.
استفاده از ژل روان کننده
از دیگر روش های درمان خشکی واژن می توان به ژل لوبریکانت اشاره کرد. به یاد داشته باشید بعد از تشخیص خشکی واژن، می توانید در رابطه ها از ژل لوبریکانت استفاده نمایید. این ژل ها می توانند، میزان رطوبت واژن را افزایش دهند. پس از آن واژن مرطوب می شود. از جمله بهترین ژل های روان کننده موجود در داروخانه ها می توان به ژل ایموشن زرد اشاره نمود.